Oldalainkat 1 vendég böngészi
Ön szerint melyek a legnagyobb előnyei a hővisszanyerős szellőztető berendezésnek?
 

Hőszivattyúkról

Ebben a témakörben nagyon óvatosan kell fogalmazni, nem azért, mert az ilyen rendszer új keletűnek számít, hiszen a több évtizede kidolgozott technológia alkalmazása, mint hűtőszekrény, ott van minden háztartásban.

Sok tévhit kering viszont az egyre terjedő rendszer energiatakarékossága körül. Személyes véleményem és tapasztalatom, hogy jelenleg, mivel mindenki számára elérhető a „zöld tarifa” és a készülékek jóság foka is a fejlődésüknek köszönhetően egyre jobb, már a magánszemélyek számára is megtérülő befektetésnek számít a hőszivattyús rendszer alkalmazása. Még egy jótékony hatásáról nem is beszélve, nevezetesen a nyári időben a hűtési feladatokat is nagyszerűen ellátja, nem kell külön hagyományos klímákat kiépíteni helyiségenként.

 
Sok tévhit és rózsaszín felhő kering viszont a rendszer energiatakarékossága körül. Személyes véleményem és tapasztalatom, hogy jelenleg, míg nem lesz széles körben, egyszerűen elérhető és megszokott dolog „zöld tarifával” megvásárolt árammal hajtani rendszerünket, addig a magánszemélyek számára bizony elég hosszútávon megtérülő befektetésnek számít a hőszivattyús rendszer alkalmazása.
 
Ha nem levegő-víz közegű megoldásban gondolkodunk, további, pénztárcánkat súlyosan érintő költségekre számíthatunk, a fúrt vagy terített talajregiszterek kiépítése során.Vannak esetek, mikor a mérleg serpenyője, mégis a hőszivattyús technológia felé mutat.
  1. amennyiben újépítésű házunk jól hőszigetelt, kevés energiával üzemeltethető.
  2. ha telkünk közelében gáz közmű kiépítése költséges vagy nem megoldható.
  3. tervezéskor már hőszivattyús rendszerben gondolkodtak, a kémények, a gázközmű tervezési és kivitelezési költségeit, mivel nem kell kiépíteni, ilyenkor megspóroljuk.
  4. közintézmények, irodaházak, iskolák üzemeltetésekor.
  5. pályázati forrásokon keresztül fedezhető a kiépítés árának egy része.
  6. amennyiben az épület felület fűtéssel-hűtéssel kivitelezett. /padló, fal, mennyezet/
Azt gondolom, ha az itt felsorolt körülményekből három feltétel biztosan adott, akkor már reális befektetés a hőszivattyús rendszer kiépítése.