Hol jó fűteni és mekkora hőmérsékleten? Sokszor találkozom ezzel a kérdéssel ügyfeleimtől.
 
Rendszerint meglepődnek javaslatomon, hogy felejtsük el a radiátort és keressünk egy korszerű, esztétikus, innovatív megoldást.
 
Miért ne radiátort?
Nem pusztán a radiátor miatt…..de a korszerű szigetelési megoldások, az épületek egyre kisebb hőigénye, és nem utolsó sorban az energia- takarékosság jegyében kénytelenek vagyunk haladni a korral.Változnak épületeink is, egyre jobb és vastagabb szigetelőanyagokkal, egyre több figyelem szegeződik az energiatakarékosságra. Példának okáért, egyre terjedőbb megoldás a passzív házak építése. Régen a tér és esztétika volt a főszereplő. Más dolgok fontosak a mai kor emberének, mint akár csak egy generációval az előttünk lévőknek.
Az épületek manapság, a kevés, de folyamatos hőenergia meglétét „követelik” Szinte csepegtetni kell az energiát, mert ha túl nagy és intenzív a hőképződés a lakásunk már nem tekinthető komfortos otthonnak. A jó hőszigetelés miatt a radiátoros fűtés kezd túl agresszívnek érződni és nehezen szabályozhatóvá válni. Az ok egyszerű. Már nincsenek huzatos nyílászárók, lehűlő nagyobb felületek, a hőhídak megszüntetésével, az energiaigény egyre csökken.
A változásokra az épületgépészetnek is reagálni kell. Válaszokat kell adni az új igények miatt felmerülő kérdésekre. A felületek fűtésével, padlótemperálással, fal vagy mennyezetfűtéssel, gyorsan reagáló, energiatakarékos rendszer építhető. A sugárzó hő áldásos hatását, élettanilag bizonyított jótékonyságát taglalni sem érdemes. Lehet ellenérveket felhozni, melyek ideig, óráig késleltetik e szemlélet elterjedését, de tagadhatatlan, hogy a jövő követelményei meghozzák a szemléletváltást.
Mi tapasztalatainkkal, eredményeinkkel, referenciáinkkal szívesen állunk megrendelőink rendelkezésére.